Είναι το Ροζέ κρασί?

 



 Στα χρόνια που εργαζόμουν συνέβησαν πολλά ευτράπελα. Καλοί και κακοί πελάτες. Ευχαριστημένοι και δυσαρεστημένοι. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να ξεχάσω μια παρέα, που όταν με χαρά τους πρόσφερα το αγαπημένο μου ροζέ, εκείνοι απάντησαν "Μα το ροζέ δεν είναι κρασί". Ξέρετε τι λένε, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Στην προκείμενη περίπτωση μάλιστα, όσο περνούσε ο καιρός, έκανα την ερώτηση "Αν θεωρείται το ροζέ, είδος κρασιού" σε αρκετούς και φυσικά οι απαντήσεις τους πολλές φορές με άφηναν έκπληκτο. Έτσι, οδηγήθηκα και εγώ σε μια προσωπική έρευνα. 

   Γενικότερα, άκουσα πολλούς να ισχυρίζονται πως το ροζέ κρασί είναι ένα "μιξ" κόκκινου και λευκού κρασιού. Βέβαια η μέθοδος αυτή, με βάση και την πρόοδο της τεχνολογίας θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί ως παλιά και απαρχαιωμένη. Γενικότερα μια βασική διαφορά της λευκής από την ερυθρή οινοποίηση είναι ο χρόνος που οι φλούδες μένουν στον χυμό των σταφυλιών. Με απλά λόγια για κόκκινο κρασί αφήνουμε το χυμό με τις φλούδες, ενώ στο λευκό τις αφαιρούμε.

   Στο ροζέ λοιπόν, ενσαρκώνονται μερικά μόνο από τα χρώματα από τις φλούδες τον σταφυλιών. Μέθοδοι οινοποίησης είναι με επαφή, η μέθοδος Saignee και παλαιότερα φυσικά το "μιξ" λευκού και κόκκινου κρασιού. Φυσικά το ροζέ κρασιά μπορεί να είναι αφρώδη ή ημιαφρώδη, με τελείως ξηρές ή τελείως γλυκές γεύσεις. 

   Επομένως ναι είναι κρασί. Κρασί που στην δική μου μνήμη φέρει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κρασί που θυμίζει τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα. 

Σχόλια

Τα 7 καλύτερα Ελληνικά κρασιά

  • 1. Κτήμα Αργυρού Σαντορίνη Cuvée Monsignori 2017
  • 2. Ωμέγα Ξινόμαυρο 2007 red, late harvest Κτήμα Άλφα
  • 3. Παλιές Ρίζες 2017 La Tour Melas
  • 4. Xinomavraw Oenops 2018
  • 5. Μαυροτράγανο Σιγάλας 2005
  • 6. Κτήμα Τσέλεπου Αυλοτόπι 2000
  • 7. Cabernet-Νεα Δρυς Αντωνόπουλου 2000