Οικονομία και επιχειρηματικό περιβάλλον αναφορικά με τον μηλίτη

 

Η παραγωγή μηλίτη είναι πολύ δημοφιλής σε εύκρατες περιοχές, παρόλο που οι μετανάστες της Δυτικής Ευρώπης το εισήγαγαν στην Αυστραλία, την Κεντρική και τη Νότια
Αμερική, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που τα στυλ, οι τύποι και οι γεύσεις διαφέρουν από τη μια χώρα

στην άλλη, παραμένει γεγονός ότι ο μηλίτης είναι δημοφιλής. Εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά
δημοφιλές προϊόν στις κορυφαίες χώρες παραγωγής μηλίτη και ο απιδίτης. Τα δύο αυτά τα προϊόντα
είναι σημαντικά στην Αγγλία, την Γερμανία και τα βόρεια μέρη της Γαλλίας. Τα εμπλουτισμένα κρασιά
κερασιών και μαύρων σταφυλιών παράγονται στη Δανία, ενώ τα σημαντικά αμερικανικά κρασιά
φρούτων παράγονται κυρίως στην ανατολική ακτή και περιλαμβάνουν κρασί από μήλο, κεράσι,
βατόμουρο, ώριμα μούρα και μούρα τύπου λόγκαν. Ωστόσο ποικιλία ειδών οίνων φρούτων εξάγονται
από την Ολλανδία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, και το Ισραήλ.

Ωστόσο στην Ελλάδα η παραγωγή μηλίτη και οίνων φρούτων δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Συγκεκριμένα ο μηλίτης ξεκίνησε ως ένα εισαγώμενο προϊόν, ενώ το 2017 ήρθη με τον νόμο 4474/2017 -ΦΕΚ 80/Α/7-6-2017 η σχετική διάταξη με την οποία απαγορευόταν η παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα, απαγόρευση η οποία είχε θεσπισθεί με τον νόμο 2963/1922, ενώ τον Αύγουστο του 2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η τελευταία υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών παραγωγής του εν λόγω ποτού. Έτσι στα τέλη του 2018 στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα άρχισαν οι διαδικασίες εγκατάστασης του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού για τη νέα γραμμή παραγωγής και στη συνέχεια ξεκίνησε πλέον κανονικά η παραγωγή. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο εργοστάσιο της Πάτρας παράγονται και οι δύο ετικέτες μηλίτη του ομίλου Heineken που σήμερα εισάγονται στην Ελλάδα, δηλαδή τόσο το ελληνικό σήμα «Μηλοκλέφτης», όσο και το διεθνές σήμα «Strongbow».


Σχόλια

Τα 7 καλύτερα Ελληνικά κρασιά

  • 1. Κτήμα Αργυρού Σαντορίνη Cuvée Monsignori 2017
  • 2. Ωμέγα Ξινόμαυρο 2007 red, late harvest Κτήμα Άλφα
  • 3. Παλιές Ρίζες 2017 La Tour Melas
  • 4. Xinomavraw Oenops 2018
  • 5. Μαυροτράγανο Σιγάλας 2005
  • 6. Κτήμα Τσέλεπου Αυλοτόπι 2000
  • 7. Cabernet-Νεα Δρυς Αντωνόπουλου 2000